Cees in Cyberspace

Tips & Scripts...

 

Benader je Webshop Klanten persoonlijk

Benader je Webshop Klanten persoonlijk

Het persoonlijk aanspreken van de klanten en bezoekers van je webshop en zo op maat content aan te bieden, noemen we personalisatie.

Advertentienetwerken maken gebruik van dit principe. Immers, hoe meer de advertentie van toepassing is op jouw situatie, hoe eerder je geneigd zal zijn op daar op te klikken. Maar je kunt dit natuurlijk ook gebruiken binnen je webshop door de bezoeker zo de meest toepasselijke producten voor te schotelen en zo maatwerk landingspagina’s te genereren.

Is de bezoeker van je webshop toevallig een bestaande klant? Met andere woorden: is hij ingelogd? Dat maakt het een stuk makkelijker. We kunnen nu immers putten uit zijn bestelgeschiedenis om daar zijn voorkeursproducten uit te filteren.

Maar hoe doe je dat als hij nog nooit besteld heeft? Zorg dan dat er tijdens het aanmaken van een account extra vragen worden gesteld die je kunt gebruiken. Denk daarbij niet alleen aan de gegevens die nodig zijn voor aflevering van het product, maar vraag ook naar beroepsgroep, functietitel of interesses.

Ook deze manier kun je doelgericht segmenteren. Heeft deze nieuwe klant als interesse “Reizen” op gegeven, toon hem dan producten die vaak gekocht zijn door klanten die ook graag op vakantie gaan. Je kunt zelfs een eenmalige korting op die producten geven.

Je kunt de vragen ook aan laten sluiten bij je assortiment en bijvoorbeeld naar iemands favoriete filmgenre te vragen als je blu-rays verkoopt.

Maar hoe bedien je dan de anonieme bezoekers, want je weet immers niet wie dat zijn. Klopt, je weet niet wie het zijn, maar je weet wel bijvoorbeeld waar ze vandaan komen (een IP-adres is vrij nauwkeurig te herleiden naar een woonplaats en provincie) en welke site ze hiervoor hebben bezocht; vaak is bekend via welke site op jouw webshop terecht zijn gekomen.

Google Analytics kan je helpen om deze gegevens inzichtelijk te maken, net als informatie over onder meer de soorten apparaten die gebruikt werden en welke pagina’s (het langst) werden bekeken. Al dit soort informatie kun je gebruiken om gespecificeerde content te tonen. De snelste manier om met deze personalisatie te beginnen is en blijft natuurlijk het tonen van de “recent bekeken items“.

Personalisatie gaat natuurlijk veel verder; van persoonlijke homepages via persoonlijke koopgidsen met persoonlijke aanbiedingen naar persoonlijke nieuwsbrieven etc. Maar denk bij alles wat je doet wel aan de regels omtrent de privacy!