Cees in Cyberspace

Tips & Scripts...

 

Even snel (gratis!) een Wireframe maken

Even snel (gratis!) een Wireframe maken

Een wireframe is niets meer en niets minder dan een visuele, maar kleurloze weergave van een pagina van je nieuw te bouwen website of app. Bij een wireframe gaat het om de structuur, de layout en de functionaliteit, maar nog niet om de grafische invulling. Zie het als een bouwtekening of een schets van alle onderdelen van je project. Je laat daarmee de opbouw zien en hoe de verschillende schermen aan elkaar gerelateerd zijn.

Een wireframe kun je natuurlijk oldschool met pen en papier maken (is wel zo flexibel), maar tegenwoordig zijn er ook digitale, online alternatieven. Hieronder vind je 3 van die alternatieven. En… alledrie gratis!

Framebox

Ik moet toegeven dat de website van Framebox eruit ziet alsof -ie al jaren niet is onderhouden (geen SSL?), maar goed, met Framebox flans je razendsnel een wireframe met een eigen URL in elkaar, die je vervolgens naar je collega mailt.

MockingBird

Wil je iets fraaiers dan Framebox en met de mogelijkheid om je wireframes ook op te slaan, kijk dan eens naar Mockingbird. Ook hier kun je een URL doormailen, maar je kunt ook je wireframe opslaan in je eigen account.

Draw.io

Maar de absolute topper in het online maken van wireframes (en daarnaast allerlei andere diagrammen!), is en blijft Draw.io. Niet alleen bestaat er naast de webinterface ook een desktopversie, je kunt je gemaakte wireframes ook uitwisselen tussen die twee varianten. Alle wireframes worden namelijk opgeslagen in XML-formaat.