Cees in Cyberspace

Tips & Scripts...

 

Recensie Jetpack CRM voor WordPress

Recensie Jetpack CRM voor WordPress

Ooit bouwde ik een mini-CRM dat niet alleen klantgegevens op kon slaan, maar ook PDF facturen kon sturen. Op dat moment hartstikke handig, maar “ooit” is inmiddels een jaar of 12 geleden.

Dus tijd voor een vervanging! En omdat de weg van de minste weerstand vaak naar WordPress leidt, begon ik een zoektocht naar een geschikte plugin. Jetpack CRM komt daarbij hoog in de zoekresultaten en leek een veelbelovende kandidaat.

Helaas blijk de geadverteerde flexibiliteit van deze plugin in de praktijd behoorlijk tegen te vallen en is de support dramatisch slecht.

De issues die ik had:

Je kunt keurig Contactpersonen en Bedrijven aan elkaar koppelen. Maar als je een factuur wilt toewijzen, moet je een Contactpersoon OF een Bedrijf kiezen. Je kunt je factuur niet richten aan “Bedrijf X t.a.v. Contact Y”.
Dat is vreemd, toch? Zo zien mijn facturen er namelijk wel uit.

Niet onoverkomelijk, want je kunt de bedrijfsnaam toevoegen als extra veld bij de contactpersoon en vervolgens de factuurlayout aanpassen. Niet netjes, maar het werkt wel.

Je kunt in een factuur de BTW per regel aangeven, wat natuurlijk super is. Maar dat vind je dan weer niet terug in de PDF versie van die factuur. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je een standaard gegenereerd stuk HTML open breken (via een custom hook?).
Ik heb een support ticket aangemaakt bij de makers, maar na een week wachten de hoop maar opgegeven.

De documentatie beweert dat je een factuur naar een klant kan emailen, maar vermeldt helaas niet hoe dat werkt. Dit lijkt een soort standaard te zijn in de documentatie, die vol staat met “the plugin is able to….“, maar vervolgens geen extra informatie geeft. Wederom geen reactie op het bijbehorende support ticket.

Je kunt maar 1 font-familie gebruiken. Weliswaar in alle mogelijke varianten, maar toch. Wederom zegt de documentatie dat je ook je eigen fonts kunt gebruiken, maar de standaard include- en import-opties werken allemaal niet.

Voor mij is het aanpassen van de factuur naar eigen behoefte een absolute must en dus valt Jetpack CRM af (die slechte support helpt natuurlijk ook niet mee, maar goed).

Mocht jij deze eis niet hebben, dan is Jetpack CRM misschien wel iets voor jou. Het is gratis en makkelijk te snappen.