Cees in Cyberspace

Tips & Scripts...

 

Succesvolle Call-to-Actions

Succesvolle Call-to-Actions

Een call-to-action of CTA is de methode waarmee jij als verkoper de klant verleidt om tot conversie over te gaan. In veel gevallen zal dat een knop op een webpagina zijn die naar de kassa leidt.

Nu is het ontwerpen van een online knop niet zo heel lastig, maar er moet natuurlijk wel op geklikt worden! Een niet-geklikte knop schiet zijn doel compleet voorbij. Dus hoe krijg je de klant zover dat hij ook echt op je button klikt en daarmee de kans verhoogt dat hij tot conversie overgaat?

Allereerst moet de button er natuurlijk wel zichtbaar zijn en er klikbaar uit zien. Dus niet alleen de positie is belangrijk, de knop moet ook opvallen qua kleur en vorm en uitnodigend zijn qua tekst.

Groen is in het verleden altijd de best converterende kleur gebleken, maar nog belangrijker is dat je duidelijk maakt wat de bezoeker krijgt als hij converteert. Gebruik daarom een korte maar krachtige tekst die niets aan de verbeelding overlaat. En schakel je contentmarketeer c.q. tekstschrijver in om de juiste woorden te vinden; consumenten zijn nu eenmaal gevoelig voor beproefde concepten zoals FOMO.

Ook kun je vlak boven je CTA een afbeelding plaatsen van de “conversiebeloning”; gebruik je een button met de tekst “Voeg toe aan de winkelwagen”, toon dan het artikel dat toegevoegd gaat worden. Zorg sowieso voor genoeg witruimte om de CTA heen.

Hoe meer een button aanspreekt, hoe meer er logischerwijs op geklikt wordt. Dit wil echter niet zeggen dat je het in 1x goed hebt; varieer de positie en de vormgeving van je belangrijkste CTA’s met behulp van A/B-testen en meet welke combinatie tot de hoogte conversie leidt. Gebruik daarvoor zowel je statistieken als screenrecords en heatmaps om het gedrag van je doelgroep inzichtelijk te maken.