Cees in Cyberspace

Tips & Scripts...

 

Tools voor het Meten van je Website

Tools voor het Meten van je Website

Je wilt natuurlijk op elk moment kunnen inzien of je website goed presteert en helemaal als je dalende cijfers ziet in je statistieken.

Ik heb daarom een lijstje gemaakt van online “sitecheckers“, die je gratis kunt gebruiken. En met gratis bedoel ik in dit geval niet trials, maar echt gratis! Misschien beperkt, maar wel bruikbaar! Dus niet een gratis versie waar je maar 1 rapportje per maand mag draaien.

Validatie

HTML kent zijn eigen grammatica en vocabulaire. Deze worden gedefinieerd door het W3C Consortium, dat ook mogelijkheden biedt om te controleren of jouw website aan de regels voldoet.

Om niet alleen te kijken of je HTML netjes is, maar ook of die compatibel is met recente browsers, kun je Powermapper gebruiken.

SEO

SEOquake

SEOquake is een browserextensie die allerlei statistieken gerelateerd aan organische SEO laat zien. Deze plugin haalt zijn data van Google, Alexa, SEMRush, Facebook etc.

Ubersuggest

De gratis versie van Ubersuggest staat maar 3 rapporten per dag toe, maar die bevatten wel ontzettend bruikbare info. En je kunt een levenslang abonnement afsluiten voor een aantrekkelijke prijs. De man achter Ubersuggest is Neil Patel, die meerdere boeken op zijn naam heeft staan en in Amerika al diverse awards heeft gescoord.

Openlink Profiler

Hoewel Openlink Profiler meer een backlinkchecker dan een compleet SEO tool, laat het je razendsnel zien wie en met welke keywords naar jouw website linkt.

Snelheid

Google Pagespeed

Google Pagespeed is alom bekend als het gaat om snelheidsmetingen en inmiddels biedt Google ook kant-en-klare modules aan die je rechtstreeks op je webserver kunt installeren: https://developers.google.com/speed/pagespeed/module?hl=en-US

Fast or Slow

Met Fastorslow.com kun je rechtstreeks vanuit je browser de snelheid van je website testen vanaf verschillende locaties.

Ontwerp

Responsive Design Checker

Om te controleren hoe jouw website schaalt op diverse devices, kun je natuurlijk de devtools in Google Chrome gebruiken. Maar je kunt ook naar responsivedesignchecker.com gaan.

Alles in 1

Lighthouse extensie

De Lighthouse extensie voor je browser is inmiddels al aan de 100ste versie toe en kent meer dan 600.000 gebruikers wereldwijd. Deze tool doet een serie aan testen, gebaseerd op snelheid, SEO, usability en meer. Google gebruikt dit tool via web.dev en ook GTMetrix.com lijkt het te gebruiken.

UITest

Wil je meerdere tools op een rij? Kijk dan eens naar UITest.com

Saijo George

Maar de meest complete lijst lijkt toch echt bijgehouden te worden door Saijo George, een SEO expert uit Melbourne. Saijo’s website bevat niet alleen links naar online tools, maar ook naar websites met handleidingen en best practices. Neem vooral de tijd!